null

Eeuwenoude bomen

Bomen in het park

Le Bocage heeft een schitterend park met een grote variatie eeuwenoude bomen.

Toen het château gebouwd werd, zo’n 150 jaar geleden, zijn er vele bomen geïmporteerd vanuit allerlei plekken in de wereld.

De variatie bomen omvat een gigantische Sequoia boom, met een omtrek van 582 cm(!), maar ook lindebomen, beukenbomen, kastanjebomen, walnootbomen, een honingboom, plataanbomen, een essenboom en een esdoornboom. Er is ook een Noorse esdoornboom, een oostenrijkse dennenboom, een witte den, gewone en zomer-eikenbomen, acaciabomen en indrukwekkende buxus- en taxusbomen. Al deze bomen kleuren het landgoed en park groen, zelfs in de winter.

En ten slotte is er een Japanese Notenboom (Ginkgo biloba), die meer dan 20 meter hoog is. De geschatte leeftijd is ongeveer 140 jaar oud en wordt beschouwd als één van de oudste Japanse notenbomen in Europa!

Meer informatie over enkele bijzondere bomen in het park

De Japanse notenboom (Ginkgo biloba)

Ginkgo is een geslacht uit de familie Ginkgoaceae. Het geslacht is bijna uitgestorven, alleen de Japanse notenboom (Ginkgo biloba) is nog aanwezig en wordt gezien als een levend fossiel. De Japanse notenboom wordt mede daardoor ook wel kortweg Ginkgo genoemd.

De geslachtsnaam Ginkgo is afgeleid van het Japanse ‘Ginkyo’, wat ‘zilveren abrikoos’ betekent. Het woord ‘biloba’ betekent ‘twee lobben’ en verwijst naar de vorm van de bladeren. De spelling met een ‘g’ in plaats van een ‘y’ is het gevolg van een leesfout die in de officiële benamingen is gekomen.

Het geslacht is miljoenen jaren oud. De oudste fossielen dateren uit Permperiode. Over het algemeen wordt aangenomen dat de familie Ginkgoaceae en het geslacht Ginkgo voortkomen uit de Zaadvarens. De meest verwante aan de Ginkgoaceae en Ginkgo zijn de Palmvarens. De enige overgebleven Ginkgo, de Japanse notenboom is nauwelijks veranderd sinds het Mesozoïcum.

In het oude Japan werden deze bomen geplaatst in tuinen en in China nabij tempels. Er wordt gezegd dat in China, de zaden van de boom, al duizenden jaren gebruikt worden bij ademhalingsproblemen, spijsvertering, blaas- en nierproblemen, gehoorverlies en andere kwaaltjes. Het extract van de gingko bladeren zijn gebruikt om de bloedcirculatie te verbeteren en om ademhalingsproblemen te verlichten, alsmede gehoor- en geheugenverlies, huidziektes, stralingsziekte en angst.

Lindenboom

Deze boom, ook wel linde genoemd, hoort tot de Malvaceae familie, en werd als heilig beschouwd door de Keltische en Teutonische beschavingen. Het werd toegewijd aan Freya, de godin der liefde, gerechtigheid, huiselijke zaligheid en vruchtbaarheid. De geest van de linde zou huizen beschermen, bronnen en kerken. In latere periodes, werd de boom ook beschouwd als Goede Boom. Tijdens afgesloten bruiloften onder deze boom, laten de geliefden hun duimafdrukken achter in de schors. Een lindetak zou helpen bij het verlichten van kiespijn bij kinderen en gebruikt worden als een beschermingsamulet tegen heksen en boze geesten.

Voor de uitvinding van geraffineerde suiker, was de boom belangrijk omdat de bloesem een rijkelijk geurende honing produceert. De bloemen van de lindebomen zijn gebruikt voor kruidenthee en tincturen bij alternatieve kruidengeneeskunde.

Japanse Pagode

De Japanse Pagode boom of  Sophora japonica op het landgoed is erg bijzonder vanwege de vorm (het lijkt op een grote mammoet) en hoge leeftijd. De bladeren zijn bijzonder zacht en groeien dicht op elkaar.

De boomsoort komt origineel uit China en Korea. In Japan wordt het gebruikt als een tempelboom en bij begraafplaatsen. In 1747, stuurde een Franse jezuït de eerste pagode zaden naar het Jarding des Plantes in Parijs. In Augustus en September kleuren de bloemen aan de boom geel en cremekleurig, en vormt zo een pluim van 30cm lang. de bloemen bevatten veel nectar en zijn daarom erg geliefd bij honingbijen.

null

Neem contact met ons op

Mocht u meer vragen hebben, dan kunt u ons heel makkelijk bereiken via de contact knop.